Peasants and Farmers (CH-6) Important Questions in English || Class 9 Social Science (History) Chapter 6 in English ||

Share Now on

Chapter – 6

Peasants and Farmers

In this post, we have given the Important Questions of Class 9 Social Science Chapter 6 (Peasants and Farmers) in English. These Important Questions are useful for the students who are going to appear in Class 9 exams.

BoardCBSE Board, UP Board, JAC Board, Bihar Board, HBSE Board, UBSE Board, PSEB Board, RBSE Board
TextbookNCERT
ClassClass 9
SubjectSocial Science
Chapter no.Chapter 6
Chapter Name(Peasants and Farmers)
CategoryClass 9 Social Science Important Questions in English
MediumEnglish
Class 9 Social Science Chapter 6 Peasants and Farmers Important Questions in English

Very Short Answer Type Questions(1 Marks each)

Q1. What is Bushel?

Criss Cross Classes BookPrinted Books Are Available Now!

Ans. A measure of capacity

Q2. What is Shillings?

Ans. An English currency. 20 shillings = f1(1 pound)

Q3. How many countries were involved in triangular trade?

Ans. Britain, India, China

Q4. Which country have become opium addicts?

Ans. China

Q5. Write the name of new two crops that were introduced by farmers in England to retain fertility of the soil.

Ans. Clover and turnip

Q6. What do you mean by agriculture depression?

Ans. The production of food grain is high but demand is less.

Q7. Who introduced opium in china?

Ans. Portuguese

Q8. What is threshing machine?

Ans. A machine for separating the grain from corn.

Q9. Who said ‘Plant more wheat, wheat will win the war’?

Ans. USA President Wilson

Q10. Name of the parts of India in which opium produced?

Ans. Central India and Rajasthan

Q11. What is triangular trade?

Ans. The British traders took opium from India to China and tea from China to England. Between India and England trade flowed both ways.

Q12. Which were two major commercial crops grown in India in early 19th century?

Ans. Indigo and opium

Q13. Who was captain swing?

Ans. A mythic name used by poor labourer to threaten the rich landlords

Short/Long Answer Type Questions (3/5 Marks)

Q1. Discuss the reasons for starting the enclosure movement in England.

Ans.

  • when the price of wool went up , rich farmers wanted to expand wool production for profit.
  • to improve wool production by improving sheep breeds
  • Controlling large areas of land to allow improved breeding.

Q2. What was the Dust Bowl tragedy?

Ans.

  • The expansion of wheat agriculture in great plains in USA created other problems.
  • In 1930 terrifying dust storm of 7000 to 8000 feet high began to below.
  • These rises like monstrous wave of muddy walls which blinded and choked people, suffocated cattles to death & covered field with dead body of birds and animals.

Q3. Why were Indian was unwilling to turn their fields over to poppy

Ans.

  • the crop had to be grown on the best land
  • many cultivators owned no land.
  • They had to pay rent and lease land from landlords.
  • the rent charged on good lands near villages was very high.
  • the cultivation of opium was a difficult process.
  • the government paid to the cultivators for the opium was very low.

Q4.Why did rich farmers invest in the threshing machine?

Ans.

  • shortage of labour
  • labour was insolent, lazy and prone drinking
  • reduce dependency on labour
  • increase efficiency and production

Q5. Analyze the life of various Native American groups during last decade of 18th century.

Ans.

  • some groups were nomadic and some were settled
  • Many of native American groups lived only by hunting, gathering and fishing;
  • many of them cultivated corn, beans, tobacco and pumpkin.
  • native American were expert trappers

Q6. Mention the main factors supported in creating new demands for grain in England.

Ans.

  • expanding population
  • industrialisation
  • urbanization
  • war with France

Q7. How did the British make the Chinese addicted to opium?

Ans.

  • it was used for medical purposes
  • so the Emperor had forbidden its production and sale except for medicinal purposes,
  • western merchants began an illegal trade in opium.

We hope that Class 9 Social Science Chapter 6 (Peasants and Farmers) Important Questions in English helped you. If you have any queries about Class 9 Social Science Chapter 6 (Peasants and Farmers) Important Questions in English or about any other notes of Class 9 Social Science in English, so you can comment below. We will reach you as soon as possible‚Ķ


Share Now on

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *