Pastoralists in the Modern World (CH-5) Important Questions in English || Class 9 Social Science (History) Chapter 5 in English ||

Share Now on

Chapter – 5

Pastoralists in the Modern World

In this post, we have given the Important Questions of Class 9 Social Science Chapter 5 (Pastoralists in the Modern World) in English. These Important Questions are useful for the students who are going to appear in Class 9 exams.

BoardCBSE Board, UP Board, JAC Board, Bihar Board, HBSE Board, UBSE Board, PSEB Board, RBSE Board
TextbookNCERT
ClassClass 9
SubjectSocial Science
Chapter no.Chapter 5
Chapter Name(Pastoralists in the Modern World)
CategoryClass 9 Social Science Important Questions in English
MediumEnglish
Class 9 Social Science Chapter 5 Pastoralists in the Modern World Important Questions in English

1 Mark Questions

Q1. Define Pastoral nomads?

Criss Cross Classes BookPrinted Books Are Available Now!

Ans. Pastoral nomads are the people who seasonally migrate from one place to another along with their cattle in search of food and water.

Q2. List the activities done by pastoral nomads for livelihood.

Ans. 

The means of livelihood for the nomadic people are-selling cattle, Meat, milk, wool, animal skin, and other native products.

Q3. Name two items used by Gaddi community for trade.

Ans. Wool and milk products

Q4. Where do Raikas live?

Ans. Barmer, Jaisalmer, Jodhpur, Bikaner districts of Rajasthan.

Q5. Between which area Gujjar Bakarwal usually migrates?

Ans. Shivalik ranges to Kashmir.

Q6. What is Bhabar?

Ans. Bhabar is an area of dry forest below the foothills of Garhwal and Kumaun region.

Q7. By which name a vast meadow in High Mountain is known?

Ans. Bugyal.

Q8. Rabi crop is usually sown in which season?

Ans. Winter season.

Q9. Name the crop which is sown during monsoon and harvested before winter.

Ans. Kharif crop.

Q10. Name the place in Western Rajasthan where the camel fair is organised.

Ans. Puskar

Q11. Why colonial government branded nomadic tribes as criminal?

Ans. Colonial government branded nomadic people as criminal as they were hard to keep an eye on them because of their constant movement

Q12. Name any two acts which were passed by the colonial government to prohibit the movement of nomads.

Ans. (a) Forest Act (b) Criminal Tribes Act

Q13. Why Maasai were not allowed to enter in White area?

Ans. Maasai people were considered uncivilized and barbaric; hence they were not allowed to enter White’s settlement.

 

3/5 Marks Question

Q1. How the movement of Dhangar nomadic people help the agricultural land in Konkan area?

Ans.

  • Due to the lack of pasture during October-November Dhanger nomads starts on their move west.
  • After a month march they reach Konkan which is a flourishing agricultural tract,
  • Here the Konkani peasants welcome them with open heart as they have to make their field ready for Rabi crop.
  • Dhanger flock manures the field and feed on the stubble,
  • With the onset of monsoon they have to leave the Konkan and coastal area with their flock as the sheep could not tolerate the wet monsoon.

Q2. Name any two hunting game reserves developed in Kenya and Tanzania. How it affect the lives of Maasai pastoralists?

Ans.

  • Massai Mara and Samburu National Park in Kenya and Serengeti Park in Tanzania.
  • Maasai people were forbid to enter in this area for pasture or hunting games
  • This restricted their movement and was confined to relatively lesser area with even low resources.
  • This led to the deterioration of pasture quality due to increased pressure.
  • All this made their life even more difficult as feeding of cattle became a persistent problem leading to loss of cattle as well.

Q3. Explain how the movement of Kuruma and Kuruba community is inspired by the need of their cattle.

Ans.

  • The movement of Kuruma and Kuruba community was totally inspired by the need of their cattle.
  • These people change their place according to the weather condition.
  • During dry weather they move toward the coastal area whereas with the onset of Monsoon they return back
  • During monsoon coastal area become swampy that is liked by the buffalos only,
  • Other herds had to be shifted to the dry plateau at this time.

Q4. Give reason why nomadic pastoralists migrate?

Ans.

  • They don’t have regular field to get food for the whole year.
  • In search of pasture and water for their animals
  • To protect themselves from harsh weather condition
  • To protect their livestock from harsh weather.
  • To sell their animal products.

Q5. How the life of pastoralists is affected by the passing of Forest laws?

Ans.

  • Restriction on the entry in forest without permission
  • Prohibition of grazing of animals.
  • Issue of permit to enter in forest
  • Complete ban on the collection of fire wood or any other product from
    forest
  • Heavy fine were imposed in case of violation of rules.

Q6. Why did the colonial government want to convert pastureland into agricultural land?

Ans.

  • To increase the land revenue
  • For them pastureland were waste that needed to be brought under cultivation
  • With the increase in agricultural land it could produce more cotton, jute, wheat, etc for export
  • They want to safeguard forest for commercial purpose so they want to take over the area around it.
  • to control the movement of pastoral people.

Q7. How did the pastoral nomads cope up with the changes brought by forest acts

Ans.

  • They reduced the number of cattle in their herd,
  • Change their direction of movement
  • Some began buying land and settling down
  • Some took to more extensive trading
  • Some lost their livestock and became labourer.

We hope that Class 9 Social Science Chapter 5 (Pastoralists in the Modern World) Important Questions in English helped you. If you have any queries about Class 9 Social Science Chapter 5 (Pastoralists in the Modern World) Important Questions in English or about any other notes of Class 9 Social Science in English, so you can comment below. We will reach you as soon as possible‚Ķ


Share Now on

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *