International Organisations (CH-6) Important Questions in English || Class 12 Political Science Chapter 6 in English ||

Share Now on

Chapter – 6

International Organisations

In this post, we have given the Important Questions of Class 12 Political Science Chapter 6 (International Organisations) in English. These Important Questions are useful for the students who are going to appear in class 12 board exams.

BoardCBSE Board, UP Board, JAC Board, Bihar Board, HBSE Board, UBSE Board, PSEB Board, RBSE Board
TextbookNCERT
ClassClass 12
SubjectPolitical Science
Chapter no.Chapter 6
Chapter Name(International Organisations)
CategoryClass 12 Political Science Important Questions in English
MediumEnglish
Class 12 Political Science Chapter 6 International Organisations Important Questions in English

Chapter 6 International Organisations

One Marker Questions:-

Q1. In which year U.N.O was established?

Criss Cross Classes BookPrinted Books Are Available Now!

Ans. 24 October 1945.

Q2. Write True or False.

INDIA is the permanent nember of security council.

Ans. False

Q3. W.T.0 is serving as the successor of ?

Ans. General agreement on Trade and Tariffs

Q4. When was the world bank established?

  • 1940
  • 1944
  • 1950
  • 1955

Ans. 1944

Q5. Write a full form of UNESCO.

Ans. United Nations Educational, Scientific and Cultural Organisation(UNESCO)

Q6. Name the present Secretary General of U.N.O.

Ans. Antonio Guterres.

Q7. Where is I.C.J located ?

Ans. The Hague(Netherlands).

Two Marker Questions

Q1. What do you mean by VETO power?

Ans. The veto power is a negative vote to stall any decision by five permanent members of UN Security Council.

Q2. Hon many permanent member and non- permanent member in security council have?

Ans. 5 permanent member and 10 non- permanent member.

Q3. Write names of permanent members of Security Council.

Ans. USA,USSR(Russia),UK,FRANCE,CHINA.

Q4. Match the following.

  • 24 October 1945                                 Atlantic charter
  • 10 December 1948                             Yalta conference
  • February 1945                                    UN established
  • August 1941                                       Human Rights Declare

 Ans.

  • 24 October 1945                                  (UN established)
  • 10 December 1948                              (Human Rights Declaration)
  • February 1945                                     (Yalta conference)
  • August 1941                                        (Atlantic charter)

Q5. What do you mean by mutual dependency?

Ans. Mutual dependence is need of collaborative partners for each other, reduced resources and environment uncertainities by using collaboration strategies.

 

Four Marker Questions:-

Q1. Write a short note on the principal organs of the United Nations

Ans. The United Nations (UN) has six main organs. Five of them — the General Assembly, the Security Council, the Economic and Social Council, the Trusteeship Council and the Secretariat — are based at UN Headquarters in New York. The sixth, the International Court of Justice, is located at The Hague in the Netherlands.

Q2. Write four functions of the Security Council ?

Ans.

  • Maintenance of international peace and security
  • Can take military actions if required.
  • Elect the judges of international court of justice .
  • Security council can apply economic sanction also to stop any aggression.

Q3. Whet do you mean by Amnesty International? Write its functions,

Ans.

  • Amnesty international is an NGO that campaigns for the protection of human rights.
  • Protection of human rights across the world
  • Publish report to prevent and to end the human right violations

Q4. What are the main functions of UNESCO and UNICEF?

Ans.

UNESCO-

  • Removal of illiteracy (education for all)
  • Encouragement of science education by providing regional training centers.

UNICEF-

  • Protection of children in respect of their survival, cooperation, andwell being.
  • It assist the government to plan, develop and extend community —based services in the fields of maternal and child healths, nutrition, clean water and sanitation.

Six Marker Questions:-

Q1. Why do we need International Organizations?

Ans.

  • To help the countries cooperate for better living conditions for all.
  • To help with the matters of wars into peace.
  • To cooperate for issues like global warming, environmental issues etc.
  • To work on eradication of serious diseases by using inoculating or vaccination their population.
  • Help to produce information and ideas about how to cooperate.
  • Provide mechanism, rules and bureaucracy to help members have more confidence that costs and benefits will be fairly divide.

Q2. India should be given a permanent membership in the U.N Security Council. Give reasons in support of this statement.

Ans.

  • Second most populous country
  • World’s largest democracy
  • Participated in all the initiatives of the UN.
  • Regular financial contribution.
  • Participated in the peace keeping force.
  • Economic emergence on the world stage

Q3. Why there is a need for reforms in the Security Council in the present world?

Ans. This is necessary to make the UNSC more democratic and give it greater legitimacy to govern, ensuring that the principles of international peace, security and order are respected universally.

We hope that Class 12 Political Science Chapter 6 (International Organisations) Important Questions in English helped you. If you have any queries about class 12 Political Science Chapter 6 (International Organisations) Important Questions in English or about any other notes of class 12 Political Science in English, so you can comment below. We will reach you as soon as possible…


Share Now on

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *