Kings and Chronicles (CH-9) Important Questions in English || Class 12 History Chapter 9 in English ||

Share Now on

Chapter – 9

Kings and Chronicles

In this post, we have given the Important Questions of Class 12 History Chapter 9 (Kings and Chronicles) in English. These Important Questions are useful for the students who are going to appear in class 12 board exams.

BoardCBSE Board, UP Board, JAC Board, Bihar Board, HBSE Board, UBSE Board, PSEB Board, RBSE Board
TextbookNCERT
ClassClass 12
SubjectHistory
Chapter no.Chapter 9
Chapter Name(Kings and Chronicles)
CategoryClass 12 History Important Questions in English
MediumEnglish
Class 12 History Chapter 9 Kings and Chronicles Important Questions in English

1 Marks Questions

Q1: In which languge Baburnama was written

Ans: Turkish.

Q2: Who is author of Baburnama.

Ans: Babur.

Q3: Who is the author of Humayunama?

Ans: Gulbadan Begum.

Q4: What is Razmnma?

Ans: Razmnama is the traslated book of the Mahabharata.

Q5: Who is the author of Badshahnama.

Ans: Abdul Hamid Lahori .

Q6: What was Chahar taslim and sijida?

Ans: It was the method of salutation.

Q7: Which was the new capital of Shahjahan

Ans: Shahjahanabad (Delhi)

Q8 Who was the founder of Mughal Dynasty?

Ans: Babur was the founder of Mughal Empire.

Q9. What do you mean by Kitab Khana?

Ans: It was place to keep the chronicles who were also prepared in Kitab Khana.

Q10. Who wrote Akbarnama?

Ans. Abul Fazl wrote Akbarnama

3 Marks Questions

Q11. What are the Mughal Chronicles?

Ans.

  • Commissioned by the Mughal place where different process of production of books like making paper, printing, painting, binding etc. were done.
  • They are important source for studying the empire and its court.

Q12. What is Sulh-i-Kul?

Ans.

  • Akbar’s Religious Policy.
  • Sulh-i-Kul means absolute peace.

In this ideal emperor was the source of all peace and stability, stood above all religious and ethnic groups, and insured justice and peace.

Q13. What was meant by ‘Kitabkhana’?

Ans.

  • Kitab Khana means place where different process of production of books like making paper, printing, binding etc. were done.
  • It was a place where the emperor’s collection of Manuscripts were kept and produced.

Q14. Who wrote Akbarnama? Describe its content in brief.

Ans.

  • Abul Fazl wrote Akbarnama.
  • Content – It is divided into three books.
  • Ain-i-Akbari the first volume contains the history of mankind from Adam to one celestial cycle of Akbar’s life.
  • Second volume closes in the forty sixth regional years (1601) of Akbar.
  • To provide a detailed description of Akbar’s reign.
  • It gives a synchronic picture of all aspects of Akbar’s empire – geographic, social, administrative and cultural.

Q15. Describe in brief about the ideal of Din-i-Ilahi.

Ans.

  • Introduced by Akbar as the state religion.
  • God is one and Akbar is the representative of the prophet.
  • To Utter-Allah-Hu-Akbar.
  • The followers deemed the fire as sacred and worshipped the Sun God.
  • Vegetarian followers.
  • They looked up on all religions with a sense of respect.
  • Performed their obituaries during their lifetime.

Q16. What was the composition of the ruling class in India during the Mughal Period?

Ans.

  • Mughal nobility was recruited from diverse ethnic and religious groups.
  • It was like a bouquet of flowers.
  • Turani, Irani, Rajput, Indian Muslims.

Q17. Write in brief about the Mughal Provincial administration.

Ans. The Head of the provincial government was – the governor.

  • He reported directly to the emperor.
  • Provinces (Subas) were divided into Sarkar.
  • Sarkars into parganas under – qanungo, chaudhary and qazi.
  • Each department was supported by official staff.

Q18. Write in brief about the Religious Policy of Akbar.

Ans. Akbar believed in the equality of all Religious.

  • Secular outlook.
  • Interaction with people of different faiths.
  • Freedom to all religious sects.
  • Grants and support to all religions.
  • Introduced Sulh-i-Kul.

Q19. Why were many Zamindaris auctioned after the permanent settlement?

Ans. Agricultural products prices were very low. The East India Company had fixed high amount of revenue.

Q20. What steps were taken by East India Company to control the Zamindars?

Ans.

  • The troops of Zamindars were disbanded.
  • The courts were brought under the control of British collectors.

8 Marks Questions

Q21. Describe in brief about the architecture under the Mughals

Ans.

  • Babar and Humayun did not get the time to construct the buildings.
  • During Akbar’s period – Agra Fort, Buland Darwaja, Diwan-i-Aam, Diwan-i-Khas, Panch Mahal, Jodha Bai’s Palace, Birbal Palace, Tomb of Sheikh Salim Chisti.
  • Akbar’s Tomb – Sikandara.
  • Jama Masjid, Taj Mahal, Moti Masjid, Lal quila Delhi-Shahjahan.
  • Shahi Masjid at Lahore by Aurangzeb.

Q22. Describe in brief the elements of the Mughal ideal of Kingship.

Ans.

  • The concept of divine light- In which the divine light was transmitted to the king who then became the source of spiritual guidance for his subject.
  • A unifying force – Emperor was a source of all peace, stability and justice.
  • Implementation of Sulh-i-Kul through state policy.
    • The Mughal nobility was a composite one comprising of Iranis, Turanis, Afghans, Rajputs, Deccan’s etc. With loyalty to the King.
  • Secular religious policy.
  • The idea of Just sovereignty as a social contract.

Q23. Describe the daily routine and special festivities associated with the Mughal Court.

Ans. The physical arrangement of the court focused on the sovereign and status.

  • The throne (Takht) was the center of power.
  • In court, status was determined by spatial proximity to the king.
  • Social control in court society.
  • The forms of salutation to the ruler.
  • The protocols of government diplomatic envoys at the Mughal Court were equally explicit.
  • The day began with personal religious devotions then Jharokha Darshan.
  • After that conduct of primary business of his government.
  • Discuss the confidential matters.
  • Celebration of festivals.

We hope that Class 12 History Chapter 9 (Kings and Chronicles) Important Questions in English helped you. If you have any queries about class 12 History Chapter 9 (Kings and Chronicles) Important Questions in English or about any other notes of class 12 History in English, so you can comment below. We will reach you as soon as possible…


Share Now on

Leave a Reply

Your email address will not be published.