Consumer Education and Protection (Ch-16) Important Questions || Class 12 Home Science Chapter 16 in English ||

Share Now on

Chapter – 16

Consumer Education and Protection

In this post, we have given the Important Questions of Class 12 Home Science Chapter 16 (Consumer Education and Protection) in English. These Important Questions are useful for the students who are going to appear in class 12 board exams.

BoardCBSE Board, UP Board, JAC Board, Bihar Board, HBSE Board, UBSE Board, PSEB Board, RBSE Board
TextbookNCERT
ClassClass 12
SubjectHome Science
Chapter no.Chapter 16
Chapter Name(Consumer Education and Protection)
CategoryClass 12 Home Science Important Questions in English
MediumEnglish
Class 12 Home Science Chapter 16 Consumer Education and Protection Questions in English

Chapter 16 Consumer Education and Protection

Very short answer questions

Q1. What do you mean by a consumer?

Criss Cross Classes BookPrinted Books Are Available Now!

Ans. Consumer is a person who buys goods and services for the satisfaction of his/her personal needs. Consumers are the primary component of a socio-economic system.

Q2. In which two ways does a vegetable seller deceive his customers ?

Ans.

  • Weighs vegetables using stones instead of weights.
  • Puts magnet below the balance.

Q3. What do you mean by Right to choose, given to a consumer ?

Ans. Right to choose means that every buyer should have access to products of varying quality and quantities, prices, size and design. Consumer can choose according to his needs and wants.

Q4. You want to buy woollen sweater for yourself . Which standardization mark you will see on that sweater? This mark is given by which organization ?

Ans. We will see Woolmark standardization mark on sweater. This mark is given by Wool Secretariat.

Short Answer Questions (2 Marks)

Q1. When your mother purchases any good from the market, what are her four expectations?

Ans. Her expectations are that

  • She should get goods at reasonable price.
  • She should get complete information about that good.
  • That good should be of good quality.
  • She should get all goods in correct weights and measures.

Q2. Write the implications of Consumer Protection Act.

Ans.

  • It gives the consumer the right to complain to an authority about his / her grievances and seek speedy redressal.
  • Consumer can claim compensation for any loss or injury suffered on account of the negligence of the manufacturer. It applies to all goods and services unless otherwise expressly notified by the central government.

Q3. What is Ecomark? This is given by which agency?

Ans. Ecomark is given on products which do not cause pollution like soap, detergent, paint, paper, cosmetics. Ecomark standardization mark is given by Bureau of Indian Standards (B.1.S.)

Q4. Name any three consumer organisations. Where are they operating? Name the magazine published by them.

Ans. Three Consumer Organisations are –

  • VOICE, Delhi, India
    • Magazine-Consumer Voice
  • CERC, Ahmedabad, India
    • Magazine-Insight
  • Consumers Union, US
    • Magazine-Consumer Reports

Q5. Seema had purchased an electric iron last month, which has got spoilt now. In relation to this, write her three rights and three responsibilities.

Ans.

Three rights –

  • Right to safety
  • Right to be informed
  • Right to seek redressal

Three responsibilities –

  • I Should have read all information given on label / brochure before purchasing.
  • Should have purchased iron with standardized mark (I.S.I.)

Q6. Reena wants to make a career in Consumer studies. She should take which education for this? Suggest her four options.

Ans.

  • Sc Home Science
  • Sc Family Resource Management
  • Sc. Home Management
  • B.A. (Bachelor of Business Administration)

Short Answer Questions (3 Marks)

Q1. Give the importance of Consumer Education.

Ans.

  • To educate the consumers to take judicious decisions regarding their purchases.
  • To assist them in selecting proper goods and taking right decision in purchasing goods.
  • To make consumer aware of his rights and responsibilities.
  • To help him be alert and well informed against malpractices and advertisements.
  • To demand safe, reliable and good quality products at a reasonable price.
  • To take necessary action/file a complaint when face any problem.
  • While purchasing the iron, they should have taken proper bill and kept it safely.

Long Answer Questions (4 Marks)

Q1. ‘Consumer has to face many problems in the market Explain any four consumer Problems.

Ans. i)Refer to Point to Remember Number-7

Q2. According to Consumer Protection Act consumer has been given which all rights? Make their list. Explain any one right in details?

Ans. Consumer Protection Act gives six rights to consumers. These are as follows –

  • Right to safety
  • Right to be informed
  • Right to choose
  • Right to be heard
  • Right to seek redressal
  • Right to Consumer Education

Right to Safety – This refers to the right to be protected against hazardous effect that may be caused to the health / life of a consumer. This right specifies that the consumer has the right to be protected against products, production processes and services which are hazardous to health or life.

Q3. Which standardization mark will be given to the following food products. Milk powder, Packaged drinking water, wheat flour, biscuit.

Ans.

Food Product

Standard

Mark

Full Name

Milk powder

I.S.I. Mark

Packaged drinking water I

I.S.I. Mark

Wheat flour

Agmark

Agricultural Marketing

Biscuit

fssai

Food Safety and Standards

Authority of India

NOTE- All food products have fssai standardization mark hence this is also correct option.

Q4. Make a list of works done by Consumer Organizations.

Ans. Work done by Consumer Organisations–

  • Educate and protect the consumers
  • Comparative testing of products
  • Creating consumer awareness about harmful and unsafe products
  • Disseminating information about new legislative provisions for consumers
  • Give legal advice and advocacy.
  • Handling consumer complaints
  • Acting as vigilance groups
  • Hold public meetings, bring out publications, important role in consumer awareness, empowerment and consumer movement.

Long Answer Questions (5 Marks)

Q1. What are the responsibilities of a good consumer.

Ans. Consumer Responsibilities –

  • Consumer should regularly update his knowledge of various laws made by the government.
  • He should be honest in all his dealings of all products (goods / services).
  • Before making a purchase, consumer should do a market survey so that he can compare the prices and make a wise choice.
  • Consumer should feel free to choose from various options available, as per his needs and do not get persuaded by someone.
  • Before purchasing, he should read all the information given on the label / brochure.
  • He should purchase only goods with standardization marks, which are of good quality.
  • While buying any product, take proper bill. Keep this bill and other important documents safely.
  • In case of purchasing services like insurance, credit card, bank deposits etc., he should read and understand all terms and conditions.
  • Many national and international consumer organisations are working for the benefit of consumers. He should understand their work and activities. It would be beneficial to become member of any such organisation.

Q2. Dinesh wants to make a career in the field of Consumer studies Which skills he should have for this ? Also enumerate which type of knowledge he should have in this field?

Ans.

  • Good Communication skills.
  • Interpersonal skills.
  • Empathetic and understanding attitude.
  • Being a good listener.
  • Creative skill in developing programmes, advertisements, talks etc. for consumer awareness.
  • Writing skills for developing educational material for consumer education.
  • Willingness to help fellow consumers and public at large.
  • Knowledge about consumer protection mechanisms and redressal agencies.
  • Knowledge about quality standards of various kinds of products, adulteration and detection of adulterants.
  • Knowledge of consumer protection laws, consumer rights and responsibilities.

Q3. Raj has an interest in journalism related to consumer aspects, but is not aware of other career options related to consumes education and protection field. Help him by makings list of various career options available in this field.

Ans. Career / Scope in the Area of Consumer Education and Protection –

  • Work in government organisations like Bureau of Indian Standards, Directorate of Marketing and Inspection, Ministry of Consumer Affairs in various decision making managerial and technical positions.
  • Work in voluntary consumer organisations for product testing, consumer education or empowerment, publication of their magazine.
  • Work in Consumer division of corporate houses.
  • Work with market research organisations.
  • Start your own consumer organisation.
  • Work in National Consumer Helpline for doing consumer counselling, helping people in getting redressal of their complaints.
  • Work as consultants to Consumer clubs being run by schools and colleges.
  • Work as a freelance consultant for redressal guidance through Consumer courts.
  • Work with the Department of Audio-visual publicity as Content developer.
  • Work as analyst in consumer testing laboratories for comparative evaluation of products
  • Become Consumer activist.
  • Journalism related to consumer affairs.

We hope that Class 12 Home Science Chapter 16 (Consumer Education and Protection) Important Questions in English helped you. If you have any queries about class 12 Home Science Chapter 16 (Consumer Education and Protection) Important Questions in English or about any other notes of class 12 Home Science in English, so you can comment below. We will reach you as soon as possible…


Share Now on

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *