Understanding Partition (CH-14) Important Questions in English || Class 12 History Chapter 14 in English ||

Share Now on

Chapter – 14

Understanding Partition

In this post, we have given the Important Questions of Class 12 History Chapter 14 (Understanding Partition) in English. These Important Questions are useful for the students who are going to appear in class 12 board exams.

BoardCBSE Board, UP Board, JAC Board, Bihar Board, HBSE Board, UBSE Board, PSEB Board, RBSE Board
TextbookNCERT
ClassClass 12
SubjectHistory
Chapter no.Chapter 14
Chapter Name(Understanding Partition)
CategoryClass 12 History Important Questions in English
MediumEnglish
Class 12 History Chapter 14 Understanding Partition Important Questions in English

1 Marks Questions

Q1. What is direct action day?

Ans. 16 August 1946 was announced as direct action day by the Muslim League for winning its demand of Pakistan.

Q2. Was it partition or holocaust?

Ans. It may be known as holocaust but there are some differences between these two events.

Q3. What is oral history?

Ans. The collection and study of historical information using tape recording of interviews with people having personal knowledge of past events.

Q4. What are the problems faced by the historians while taking help from oral sources and memories?

Ans. These sources are not easily available.

Q5. What is the main cause of partition?

Ans. British policies

Q6. What is the main strength of the oral history?

Ans. It helps historians to write experiences of people during the time of partition.

Q7. What is limitations of the oral history?

Ans. In oral history people may not talked their personal aspects.

Q8. Explain the term ‘Shadow Lines’ with reference to Partition.

Ans. It refers to the hastily constructed frontiers separating India and Pakistan.

Q9. State two causes for changes in British attitude towards India after 1945.

Ans.

  • Change in International situation.
  • Labour Party came power in Britain.

Q10. Write four sources to reconstruct history of Partition

Ans.

  • Oral Narratives
  • Diaries
  • Memories
  • Hand written accounts.

3 Marks Questions

Q11. How did Partition affect the people of India & Pakistan?

Ans.

  • Thousand people were killed, women raped of both side.
  • Millions were up rooted, homeless, became refugees.
  • Loss of Properties and employment.
  • Loss of friends, culture and relatives.

Q12. Write four precautions needed to be taken while collecting oral data on Partition.

Ans.

  • Empathy with fact
  • Should avoid Personal traumas.
  • We should use other sources also.
  • We should also try to understand the problem of memory.

Q13. What are the main causes of partition?

Ans.

  • British policies
  • Formation of Muslim league
  • Separate electorates for Muslims
  • Government of India act 1919
  • Communal development from the 1920
  • Tabligh and Shuddhi movement
  • Lahore session of 1940?(demand of Pakistan)
  • Refusal of congress to form a coalition government with Muslim league

Q14. What is oral history?

Ans. The collection and study of historical information using tape recording of interviews with people having personal knowledge of past events. Oral testimony can be describes as the oldest types of evidence. It helps historians to write experiences of people during the time of partition.

Q15 What are the problems faced by the historians while taking help from oral sources and memories?

Ans.

  • These sources are not easily available.
  • Very difficult to sort out historical facts from memories and oral sources
  • It does not has the chronological order

8 Marks Questions

Q16. What are the Major Causes of India’s Partition in 1947? Was it avoidable?

Ans.

  • The British policy of Divide and Rule.
  • Attitude of Muslim league & Mr. Jinnah.
  • Appeasement Policy towards Muslims.
  • Recommendation of various missions.
  • Failure of Interim Government.
  • Lack of Co-operation between congress and Muslim League.
  • Communal growth.
  • Hindu Muslim riots.
  • Role of communal parties and leaders.

No, the Partition was not avoidable as there was a situation of civil war in India.

Q17. What was the impact of Partition on Indian Women?

Ans.

  • Brutally tortured and beaten.
  • Thousands of women were killed and rapped.
  • Problem of Resettlement.
  • Their opinions were not taken.

Q18. What are strength and limitations of the oral history?

Ans.

Strength-

  • It helps historians to write experiences of people during the time of partition.
  • Government would not provide information about the daily development of the events
  • Government documents deal with policy matter but the oral history tells the day to day accounts told by the people.

Limitation-

  • Oral data lacks concrete details.
  • It does not has the chronological order
  • It concerns only with tangential issues
  • Many people may not remember all events
  • In oral history people may not talk their personal aspects

We hope that Class 12 History Chapter 14 (Understanding Partition) Important Questions in English helped you. If you have any queries about class 12 History Chapter 14 (Understanding Partition) Important Questions in English or about any other notes of class 12 History in English, so you can comment below. We will reach you as soon as possible‚Ķ


Share Now on

Leave a Reply

Your email address will not be published.