What is Democracy? Why Democracy? (CH-1) Important Questions in English || Class 9 Social Science (Political Science) Chapter 1 in English ||

Share Now on

Chapter – 1

What is Democracy? Why Democracy?

In this post, we have given the Important Questions of Class 9 Social Science Chapter 1 (What is Democracy? Why Democracy?) in English. These Important Questions are useful for the students who are going to appear in Class 9 exams.

BoardCBSE Board, UP Board, JAC Board, Bihar Board, HBSE Board, UBSE Board, PSEB Board, RBSE Board
TextbookNCERT
ClassClass 9
SubjectSocial Science
Chapter no.Chapter 1
Chapter Name(What is Democracy? Why Democracy?)
CategoryClass 9 Social Science Important Questions in English
MediumEnglish
Class 9 Social Science Chapter 1 What is Democracy? Why Democracy? Important Questions in English

1 Mark Questions

Q1. Who led the Military coup in Pakistan in October 1999?

Criss Cross Classes BookPrinted Books Are Available Now!

Ans. Genral Parvej Musharaff

Q2. Who should have the ultimate decision making power in democracy?

Ans. Representatives chosen by the citizen.

Q3. From where the term ‘democracy’ came from?

Ans. Latin

Q4. Which section of society doesn’t have the right to vote in Saudi Arabia?

Ans. Female

Q5. Write any one democratic work.

Ans.  Collective decision making/agree to disagree etc.

Q6. Write any one undemocratic work.

Ans. Taking unilateral decision/anguish over disagreement etc.

Q7. Name the leader who tried to bring dictatorship in Germany?

Ans. Hitler

Q8. Who said- “democracy is of the people, for the people and by the people.”?

Ans. Abraham Lincoln.

Q9. Which of these is not a democratic country-

(a) England (b) India (c) Myanmar (d) America

Ans. (c) Myanmar

10. In which of these country only the ruling party is allowed to contest in election-
(a) France (b) America (c) Mexico (d) Germany

Ans. (c) Mexico

 

3/5 Marks Question

Q1. Can Pakistan be called a democratic country after General Parvej Mushraff issued Legal Framework order?

Ans. No. Pakistan won’t be called a democratic country as decision making authority had been captured by the General even though these parliament was functioning.

Q2. Why election in Maxico were not called democratic even if they were held at regular interval of six years?

Ans. ” Elections were held in every six year to elect President even though maximum election were not democratic because-

  • PRI use dirty tricks.
  • People were forced to vote for PRI
  • PRI candidate were allowed to spend large sum of money influence the votes.

Q3. List the characteristics of democracy.

Ans. Basic features of democracy are

  • Political freedom
  • Equality of citizenship
  • Separation of powers
  • Pluralism
  • Consciousness

Q4. Define the term ‘democracy’ on the basis of its Latin origin.

Ans.

  • Democracy is taken from a Latin word- ‘Demokratia’.
  • In Latin Demos means ‘people’ and Kratia means ‘rule’. i.e. democracy means rule of people.
  • Thus Democracy is a form of government in which people elect their own ruler.

Q5. What are the characteristics of a democratic government?

Ans. The characteristics of democratic government are-

  • Decision making power must with those elected by the people
  • It must be based on free and fair election at fixed interval
  • It must be based on universal adult franchise
  • Govt. should rule within limits set by constitutional law and citizens’ right.
  • Freedom of press and citizen rights

Q6. List few characteristics of an un-democratic form of government?

Ans. The characteristics of a non democratic government are-

  • Only a few has the power of decision making
  • Elections are absent or are not fair
  • No place for opposition
  • Curb on people’s right
  • Censorship

Q7. Give five arguments in support of democracy.

Ans. The argument in support for Democracy are-

  • It is more accountable to its citizen
  • Improves the quality of decision making
  • Its Provide the method to deal with difference and conflict.
  • It allows the citizen to correct their own mistakes
  • It enhances the dignity of Citizen

Q8. List any five arguments against democracy.

Ans. Arguments against democracy are-

  • This leads to instability due to frequent leader change
  • Leads to delay due to constant consultancy
  • Sometimes it led to bad decision
  • It encourages corruption as it is based on electoral competition
  • It is only about competition and power play, no scope for morality.

Q9. Will Change of leader strengthen democracy? Give argument in support of your answer.

Ans. Yes , change of leader will strengthen democracy as

  • Leader will have moral obligation to work for the citizen.
  • If there won’t be a fear of change it might led to irresponsible decisions
  • It could even lead to the downfall of democracy as seen in the past.

OR

No, change of leader will not strengthen democracy as-

  • It will lead to political instability
  • Political leadership will be reluctant to take any strong decision and will take only populist decision
  • They may sometime get disinterested to work for the people

Note: students should be encouraged to think both the positive as well as negative aspect of a situation before making decision.)

Q10. Explain the broader meaning of democracy?

Ans.

  • Democracy is considered the best available form of government.
  • However in its broader sense is not just a political institution but a way of life.
  • It is rooted in our day to day life functioning where decision are made that
  • involves consultation with and consent of all those who are affected by that decision
  • This apply to a family, a community or even a government
  • Thus it enables us to judge the present situation and its weaknesses and encourages marching towards betterment.

We hope that Class 9 Social Science Chapter 1 (What is Democracy? Why Democracy?) Important Questions in English helped you. If you have any queries about Class 9 Social Science Chapter 1 (What is Democracy? Why Democracy?) Important Questions in English or about any other notes of Class 9 Social Science in English, so you can comment below. We will reach you as soon as possible‚Ķ


Share Now on

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *