Should Wizard Hit Mommy? || Important Questions || Class 12 English Vistas || Chapter 5

Share Now on

Chapter – 5

Should Wizard Hit Mommy?

In this post, we have given the Important Questions of the Chapter 5 “Should Wizard Hit Mommy?”. It is the 5th chapter of the prose of Class 12th English.

BoardCBSE Board, UP Board, JAC Board, HBSE Board, UBSE Board, PSEB Board, RBSE Board
TextbookNCERT
ClassClass 12
SubjectEnglish Flamingo
Chapter no.Chapter 2
Chapter NameShould Wizard Hit Mommy?
CategoryClass 12 English Important Questions
MediumEnglish
Class 12 English Ch 5 Should Wizard Hit Mommy? Important Questions

Ch 5 Should Wizard Hit Mommy?

Qes 1 Read the extract and answer the question that follow

“Roger……..” Jo squeezed her eyes shut and smiled to be thinking she was thinking. Her eyes opened, her mother’s blue. “Skunk,” she said firmly. A new animal; they must talk about skunks at nursery school. Having a fresh hero momentarily stirred Jack to creative enthusiasm.

1. Name the chapter and its author.

Ans. The name of the chapter is ‘Should Wizard Hit Mommy?’ and its author is John Updike.

2. How old was Jo?

Ans. Jo was four years old.

3. What does the phrase ‘her mother’s blue’ mean?

Ans. This phrase means that Jo’s eyes were blue, just like her mother.

4. What creative enthusiasm is being talked about in these lines?

Ans. Jack’s enthusiasm to create creative stories for Jo is being talked about in these lines.

5. Find from the passage words which mean the same as; (a) Powerfully (b) instantly

 Ans. (a) firmly (b) momentarily.

Qes 2 What was the basic tale or plot of stories told by Jack

Ans. Every story told by Jack had a small creature usually named Roger. He had some problem and went with it to the wise old owl. The owl would tell him to go to the wizard. The wizard solved the problem with some magic spell. However, he charged some pennies for it.

Qes 3 Why did Roger Skunk go to the owl? What advice did he get?

Ans. Roger Skunk smelled very bad. Whenever he went out to play, all other little animals would run away from him. He would then fell very sad and humiliated. In order to find a way out of his problem, he decided to go to the wise old owl. The owl advised Roger Skunk to go to the wizard.

Qes 4 When would Jack tell her daughter, Jo, a story? When had this custom begun?

Ans. Jo’s father Jack used to tell her a story in the evenings and for Saturday naps. This custom began when Jo was two but now she was four years old. Thus, he had been telling her the stories for the last two years.

Qes 5 How did the wizard solve the skunk’s problem?

Ans. The wizard asked the skunk what he wanted to smell like. At this the skunk told her that he wanted to smell like roses. The wizard took his magic wand and chanted a spell. Soon, the whole inside of the wizard’s house was filled with the fragrance of roses.

Qes 6 What impression do you form of Jack as a father in the story, ‘Should Wizard Hit Mommy?’

Ans. Jack is portrayed as a loving father, who loves telling stories to his four-year-old daughter, Jo. He brings in the dramatic element in his otherwise lame and boring story by using a lot of gestures and dramatic voices. This thrills his daughter, which eventually thrills him. Everything is fine till one day his daughter starts questioning his stories. She views each statement that her father makes with a critical eye and has a lot of questions. Instead of pacifying her by answering her questions, Jack tried to enforce his views on her. Therefore, we can say that Jack is loving and responsible but slightly an immature father

 

We hope that class 12 English (Vistas) Chapter 5 Should Wizard Hit Mommy? Important Questions helped you. If you have any queries about class 12 English (Vistas) Chapter 5 Should Wizard Hit Mommy? Important Questions or about any other notes of class 12 English, so you can comment below. We will reach you as soon as possible…


Share Now on

Leave a Reply

Your email address will not be published.